HomeBlogDerfor skal du holde øje med dit vitamin D niveau

Derfor skal du holde øje med dit vitamin D niveau

Vitamin D er et af de vigtigste vitaminer overhovedet. Det er også et af de mest indviklede. Når det er sagt, så er alle vitaminer i sidste ende livsvigtige. Men mange vitaminer som fx C og A findes i de fleste næringsmidler og optages nemt igennem maden. I de fleste tilfælde sørger en sund ernæring med fokus på grønsager og frugt også for tilstrækkelig tilføring af disse vitaminer.

Vitamin D er indviklet, fordi der skal flere faktorer til at din krop kan få nok med vitamin D.

Hvor findes vitamin D?

Der findes faktisk flere vitaminer D. De vigtigste er D2 og D3 og kaldes normalt bare for Vitamin D.

Vitamin D forekommer naturligt ikke i grønsager og frugt eller anden plantebaseret mad. Det findes kun i fed fisk og kød. Derfor har vegetarer ofte brug for vitamin D tilskud. Vitamin D dannes også af kroppen selv, i huden, men kun under påvirkning af sollys.

Men det er ikke det eneste problem. Ligegyldigt hvor meget vitamin D du spiser, i form af piller, fisk eller kød, så er den faktisk overvejende inaktiv i kroppen. Det gælder også for det vitamin D kroppen selv danner. Der skal nogle enzymer til at aktivere vitamin D, så det kan gøre sit arbejde i kroppens stofskifte. Disse enzymer findes i nyrerne og i leveren.

Så for at samle op: Du skal enten tage rigtige solbade mindst 2-3 gange om ugen, eller spise rigelig fed fisk og kød, eller tage vitamin D tilskud, for at få tilstrækkeligt med vitamin D. Og så skal det aktiveres i leveren og i nyrerne.

Solen er en vigtig faktor

Derfor er det så vigtigt at du tanker nok sol. Det er også den eneste fornuftige begrundelse for, at der stadig findes solarier. Solskin på huden er nemlig en absolut mangelvare i de danske vintre. Det hjælper heller ikke meget at udsætte ansigtet og hænderne for solen. Den del af huden der er mest i stand til at aktivere vitamin D er på ryggen og på maven. På den positive side, så er et par minutter sollys, 2-3 gange om ugen nok til at der kan aktiveres tilstrækkeligt med vitamin D.     

Er det ikke muligt at få tilstrækkeligt med sollys, så skal du indtage langt større mængder vitamin D end der ellers ville være nødvendige. Det kan i praksis kun klares igennem vitamin D tilskud.            

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

Hvorfor er vitamin D så vigtig?

Vitamin D er dybest set ikke engang et vitamin men ligner mest et hormon. Det er en vigtig katalysator i dannelsen af calcium. Calcium, på dansk kalk, er helt afgørende vigtig for skelettet og for tænderne. Kronisk vitamin D mangel fører til knogleskørhed.

Indtil man kendte til sammenhængen mellem vitamin D, sollys og calcium var rakitis en udbredt lidelse, især blandt børn i industriområder.

Hvis du oplever calcium mangel (som en blodprøve vil afsløre) så hjælper det med tilskud af calcium, men kun hvis du ellers har rigelig med vitamin D.