HomeBlogEr du ramt af en depression?

Er du ramt af en depression?

Hver femte eller sjette dansker vil blive ramt af en depression på et tidspunkt i livet. Der findes mange grunde til, at man rammes af en depression, og der findes forskellige stadier af den psykiske lidelse, som hver især kræver forskellige behandlinger. De hyppigste kendetegn for en depression indebærer, at man generelt føler sig trist, utilstrækkelig og mindre selvsikker, samt at man ofte trækker sig socialt. En depressionsramt vil derudover ofte opleve søvnproblemer, hukommelsesproblemer og have mindre appetit end normalt. En depression skal tages alvorligt, og heldigvis er der hjælp at finde for dig, som er ramt af en depression.

Når depressionen indtræder

En depression kan opstå af mange forskellige grunde, som kan være mere eller mindre overraskende. Der kan være en øget risiko for at udvikle depression, hvis sygdommen “løber” i familien, men det behøver ikke nødvendigvis at betyde, at man vil blive ramt af den selv. Ofte trigges en depression af en bestemt hændelse, som for eksempel en nær persons død eller en stor personlig omvæltning. Det ses ofte, at især sårbare mennesker eller mennesker med en hård barndom, træffes af depression. Derudover er langt flere kvinder end mænd ramt af den psykiske sygdom, mens risikoen for at rammes af depression er højere, hvis man allerede har været truffet af sygdommen tidligere i sit liv. Depression anses som at være en psykisk lidelse, hvilket vil sige, at den påvirker hjernens funktion. På den måde kan en depression styre ens følelser, tanker og opførsel. Medicinsk behandling vil ofte blot være symptombehandling, og på den måde er yderligere samtaleterapi ofte rigtig vigtigt for at kunne slippe en depression endegyldigt.

Der er hjælp at hente

Depression er en utrolig alvorlig sygdom, og i værste fald døjer nogle depressionsramte mennesker med selvmordstanker. Man ser simpelthen ikke længere værdien i livet og har svært ved at samle energien til de mest basale ting. Sygdommen er desværre stærkt stigmatiseret og misforstået, og desværre hører man ofte de bebrejdende ord: “Tag dig da bare lidt sammen”. Det er ikke muligt for en depressionsramt at “tage sig sammen”, idet problemet ligger langt dybere, mens lidelsen jo ikke er et valg, man bare har truffet. Det er dog vigtigt at huske på, at der som depressionsramt er hjælp at hente, og at man ikke behøver at leve med sygdommen for evigt. Der findes mange ressourcer, hjælpegrupper, forum og kompetente fagfolk, der kan hjælpe en med at give værktøjer til at tackle en depression. Psykologer kan give en den hjælp, man behøver, for ikke blot at diagnosticere, men også dykke dybere ned i de problematikker, der ligger bag ens depression. Selvfølgelig findes der ikke bare én grund for at man er deprimeret, og det er på den måde vigtigt at blive sig sine problemer bevidst, så man selv kan bryde de mønstre, der fastholder en i sin depression. Ved at tale om sine problemer siger man ja til hjælp, og står ikke længere helt alene med sygdommen. Derudover er man med til at afstigmatisere sygdommen og afkræfte stødende fordomme for depressionsramte.