HomeguidesAlle har ret til anonym alkoholbehandling

Alle har ret til anonym alkoholbehandling

I Danmark har vi lidt af en alkohol-kultur, hvor det er meget normalt at nyde alkohol i mange forskellige situationer. Rigtig mange danskere starter også deres alkoholdebut langt tidligere end i mange andre lande.  Det er der i sig selv ikke noget galt i. Det kan dog for nogle gå hen og blive mere end det.

For nogle kan forbruget af alkohol gå hen og blive et problem, ikke blot for dem selv, men også for alle omkring dem – både familie og venner. Det er ikke nemt at erkende at man har et problem, da det ikke er noget man er stolt af. Det hjælper at vi i Danmark har ret til at få gratis og anonym alkoholbehandling. Hvis du selv går rundt og døjer med et alkoholproblem, eller hvis en af dine nære gør, så er det bedste for alle partner at få styr på dette alkoholforbrug.

Alle personer er unikke og derfor kan det være forskelligt hvordan man bør gribe afvænningen an. Der er mange forskellige faktorer, som man bør få vendt, når man begynder sin alkoholbehandling. Det kan fx være:

  • Families historie med alkohol
  • Tidligere traumer
  • Triggere
  • Fristelser
  • Ens eget personlige syn på det

Dette er nogle af de ting, som kan være meget forskellige fra person til person, og som man bør tage højde for, når man udarbejder sin plan for afvænning af alkoholafhængighed.

Alkoholbehandling hjemmefra eller fra behandlingscentret

Da vi igen alle er forskellige, er det også forskelligt hvordan man ønsker at ens forløb kører. Ved de fleste misbrugscentre, fx Alfakbh, kan man modtage sin behandling ved centeret eller hjemme hos en selv. Det kan i nogle tilfælde være en fordel at køre behandlingen mere familieorienteret, da forskningen viser at det kan have større succesrate, når dette er tilfældet.
Der er også flere steder en mulighed, at få et botilbud. Et botilbud er hvor ens misbrugscenter står for ens opholdssted. Dette hænger stort set altid sammen med et afvænningsforløb, hvor man ikke selv har mulighed for at benytte sin egen bolig.

 

Stadier for alkoholafvænning

Når man skal i gang med sin afvænning, så er der 3 stadier, som man skal igennem. Der kan være flere forskellige stadier, som kan være forskellige fra person til person, og fra afvænningsklinik til afvænningsklinik. Der er dog disse tre stadier, som alle skal igennem, for at kunne komme ud af sin afhængighed.

  • Detox eller afgiftning. Når man skal i gang med sin afvænning, så er første skridt en afgiftning. Når du stopper med at drikke alkohol, så skal kroppen rense sig selv ud fra de substanser og giftstoffer, som man har puttet i den. I dette tilfælde: Alkohol.
  • Rehabilitering. Næste skridt er rehabilitering, og det sker i form af terapi, hvor man bl.a. lærer at håndterer sin afhængighed. Det er også her at man bearbejde de underliggende problemer som ligger til grund for sin afhængighed.
  • Bedring. Dette er sidste skridt efter ens rehab, hvor man skal i gang med sit uafhængige liv – det kan både foregå derhjemme eller i sit misbrugscenter. Her skal man bruge al den information, viden og støtte som man har opnået igennem sin rehab, til at kunne komme tilbage til sit liv uden afhængighed.

Dette er processen beskrevet i meget korte træk.

Hvis du, eller nogen af dine nærmeste, har problemer med alkohol, så er det bedste for alle, at komme i behandling. Gør dig selv, eller den du holder af, den største tjeneste, og kom i gang.