HomeBlogStyrk barnets sanser med en sansegynge

Styrk barnets sanser med en sansegynge

Der findes måder, hvorpå man kan hjælpe udviklingen af et barns sanser. Dette kan man blandt andet gøre ved hjælp af en sansegynge. En sansegynge giver barnet den svingende sensation, som får dem til at slappe af. På samme tid er den med til at stimulerer nogle af de vigtige sanser i barnet, nemlig grundmotorikken og deres balancesans.
En af de ting som gør at sansegyngen skiller sig ud fra mange af de andre smarte ting er, at den kan følge dig barn fra de er helt små, og imens de vokser sig større. Da du nemt kan indstille højde på gyngen, så forbliver den også sjov for barnet, når de vokser. Det fungerer både i hjemmet og udendørs i fx haven. Du kan finde bl.a. finde sansegyngen på abcleg.dk.

Det er også vigtigt at få stimuleret andre af dit barns sanser. Her kan du se en liste over nogle af de sanser, som du kan hjælpe dit barn med at stimulerer.

  • Synssansen. Til at starte med kan din baby kun se 20-30 centimeter frem, og så er deres syn en smule sløret. Derfor ser babyen primært former og skygger. De kan se om ting er store, små, lyse eller mørke. Omkring de 4 måneder kan babyen se længere, og kan begynde at følge ting med øjnene. Omkring 4-6 måneder kan de se alle farver. 8-12 måneder kan babyen bedømme afstande osv.
    Stimuler Synssansen. Du kan hjælpe med at stimulere dit barns synssans. Dette kan du blandt andet gøre ved at indrette hendes seng med farver og sjove mønstre. Skift position for sengen, så baby ser det fra forskellige vinkler.  Leg Borte-Borte-Tit-Tit med dit barn. Gå ture og oplev naturen sammen.
  • Høresansen. Babyen hørelse begynder allerede at udvikle sig inde i maven, og derfor kender dit barn allerede din stemme, når han bliver født. Omkring 2 måneder vil hun begynde at prøve at efterligne lyde. Omkring 6 måneder kan hun begynde at efterligne specielle lyde, som du laver.
    Stimuler høresansen. Du kan stimulere høresansen ved at tale, læse højt og synge til dig barn. Dette vil allerede være med til at opfordre dem til at lære sprog, opbygge personlighed og danne stærke bånd mellem dig og baby. Derudover så bliver hun stimuleret ved hjælp af dagligdagens lyde. Du kan eventuelt fortælle hende, hvad det er hun hører.

I vores næste artikel vil vi komme nærmere ind på Følesansen, lugtesansen og smagssansen, og hvordan du kan hjælpe med at stimulere alle disse forskellige sanser. Desværre har jeg ikke tid til at dække dem alle i dag, men de er på vej.

En sidste ting her i dag. Hvis du er bange for at der er noget galt i forbindelse med høre eller synssansen, så er det en god idé at få det tjekket. Høresansen er yderst vigtig i forhold til at lære sprog og lære at kommunikerer. De fleste babyer bliver testet ved hjælp af ekko, hvor de hurtigt kan se, om der er nogen problemer med hørelsen.