HomeBlogMere end blot selvforkælelse: Er en tur på fiskerestaurant sundt?

Mere end blot selvforkælelse: Er en tur på fiskerestaurant sundt?

Nu kunne man jo argumentere at enhver selvforkælelse der gør dig glad er sundt for sjælen, men det er ikke det som vi i denne artikel ønsker at undersøge.

 

I stedet ønsker vi at undersøge hvorvidt en tur på fiskerestaurant kan være med til at holde ikke blot sindet, men også kroppen sund – og hvad du som glad restaurantbesøgende kan bestille på menukortet, helt uden dårlig samvittighed, fordi det er godt for både hjerne, muskler og led.

Omega-3 gør fiskeretter til ”superfood”

Fisk er, som de fleste nok ved, lidt af en ”superfood”.

 

Det er et af de sundeste fødevareprodukter du kan konsumere, og er proppet til bristepunktet med vigtige næringsstoffer, som mange almene danskere generelt mangler, såsom D-vitamin, protein og en bred vifte af vitaminer og mineraler.

De ”fede” fisk er generelt de, som eksperter anser som de sundeste og de, der er bedst for hjertet.

 

Dette skyldes, at de ”fede” fisk såsom tun, makrel og ørred alle indeholder de højeste procentdele af den ofte omtalte omega-3 fedtsyre.

 

Omega-3 er en yderst vigtig byggesten for både krop og hjerne, og er med til at drive mange af de almene kropsfunktioner.

 

Sammensætningen af høj Omega-3 og D-vitamin er ydermere sundt, idet D-vitamin ikke optages naturligt i kroppen, medmindre denne optages gennem fedt.

 

Omega-3 er beviseligt med til at reducerer risikoen for en lang række sygdomme, og udover enkelte frø, nødder og planter såsom chia, rosenkål, asparges og valnødder, findes den vigtige omega-3 kun i fisk.

 

Fisk er derved en af de vigtigste omega-3 ressourcer for individer, i det nordlige Europa.

 

Det anbefales af eksperter at spise ”fede” fisk mindst én til to gange i ugen. Disse kan enten spises hjemme, eller på en dedikeret fiskerestaurant.

 

 

En bred vifte af fordele

Hvis du har brug for et eksempel, kan der her udpensles et muligt scenarie:

 

Lad os antage, at du er fra Ebeltoft eller Århus: Så kan du smutte forbi den lokale fiskerestaurant Stockfleth uden at have dårligt samvittighed over, at du bruger dine hårdt tjente penge på selvforkælelse, for faktisk bruger du penge på dit helbred!

 

Kaster vi kort et blik på menukortet, der er at finde på fiskerestaurantens hjemmeside, som kan findes på https://www.restaurantstockfleth.dk/ afslører blot en kort skimtning af menukortet et væld af friske og lækre muligheder, der er med til at booste din krop og som tilmed smager fortrinligt.

 

Hvad med et lækkert stjerneskud med laks og rødspætte?

 

Laks er en af de fisk, der indeholder de største mængder omega-3, og med blot et enkelt måltid har du derved opnået:

 

  • En reducering af chancen for hjerte-kar-sygdomme

 

  • Reducerede chancer for blodpropper, da fedtsyren i omega-3 er med til at hindre blodpanelerne i at klumpe sig samme i årene

 

  • En mindskning af inflammation i kroppen, hvilket kan være specielt gavnligt for de der lider af gigt

 

Men hvad så med kviksølv?

 

”Men hov”, kan det være du tænker, ”Jeg har hørt fisk slet ikke er så godt, fordi der er kviksølv i kødet”.

Dette er sandt, men kviksølv i fisk er ikke så stort et problem som du måske går rundt og tror.

Miljø og fødevarestyrelse anbefaler at kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, samt børn i alderen 3-14 år ikke bør spise retter der indeholder stykker af de store rovfisk, da de kan have et forholdsvist højt indhold af kviksølv.

De store rovfisk er gruppen, der almindeligvis favner rokke, helleflynder, oliefisk, sværdfisk, sildehajer, gedder, aborrer, sandarter og tun.

Så er kviksølv noget du helst vil holde dig fra, er der endnu ”et hav” af forskellige fisk du kan nyde, for både din og dit helbreds skyld.