Find alternative opskrifter og udvid dine og børnenes smagseventyr

Som forældre kan det være svært at introducere sine børn for nye madopskrifter og smagseventyr uden at de gør modstand. For børn har det med at protestere imod forandringer. Derfor kan det være en fordel at bruge metoden kendt som nudging når man skal introducere børn for nye opskrifter.

Nudging betyder at man skubber i den rigtige retning. I forhold til børn og opskrifter betyder det at man ikke radikalt ændrer madvaner fra den ene dag til den anden. Du kan ikke gå fra at servere traditionelt dansk kost den ene dag og så servere etnisk etiopisk mad den anden dag. Før børn har nedarvet de voksnes frygt for det ukendte. Når de ikke kender det, så undgår de det.

Så skal man have børnene til at spise alternativt så skal man vende dem til det langsomt. Eksempelvis kan man starte med at servere frikadeller og i stedet for almindelig flütes så kan man servere stenalderbrød uden mel til måltidet. Det samme kan man gøre med ris. I stedet for at lave en hel mellemøstlig ret kan du en dag nøjedes med at udskifte risene med bulgur. Når dine børn bliver trygge ved disse madoplevelser kan du gradvist gøre det mere og mere eksotisk.

Lav en fælles madblog med børnene

 

Har du større børn kan du overveje at tage madoplevelsen skridtet videre. Du kan for eksempel lav én fælles madblog med børnene. Så kan man sammen med børnene i fællesskab sætte nogle ord på madoplevelsen, madopskrifterne og lære børnene at sætte ord på deres oplevelser. Foruden at du lærer børnene at sætte ord på deres oplevelser så kan I i fællesskab gå på jagt efter nye inputs og oplevelser sammen på internettet. Det samler jeres bånd og inddrager dem. Et godt sted at hente inspiration fra er GrovKøkkenet. På deres hjemmeside findes der et væld af opskrifter som udfordrer den almindelige og traditionelle tilgang til mad og ingredienser.

Madopskrifter følger børnene

 

Når du på denne måde inddrager og delagtiggør børnene i madlavningen så sår du et lille frø. For dine børn vil huske den lærdom du giver dem. Derudover vil inspirationen varer ved. Børnene vil lære at acceptere maden ikke behøver være ensartet hver dag og nyde de muligheder man har indenfor madlavningen i dag.

Lærdom som varer ved

Når man er sammen om et projekt som at lave mad sammen så kan man også som forældre bruge det til et springbræt til mange andre spændende og lærerige emner. Har du et barn som dyrker meget idræt kan man overveje at lære barnet om vigtigheden om at proteinindtaget bliver dækket så musklerne vokser. At kalkindtaget er tilstrækkeligt så knoglerne får styrke nok. Det kan børnene forstå. Det er når du har fanget deres opmærksomhed at du kan komme mere viden i dem. For eksempel ved at fortælle dem hvilke madvarer der er proteinholdige, hvilke der er tomme kulhydrater og hvilke som er rige på nødvendige aminosyrer.

Så der er mange muligheder når man laver mad med sine børn og giver dem gode madopskrifter. Når du taler med dem om sundhed og sport har du deres interesse og det er her du kan snige lidt ekstra viden ind, for eksempel vigtigheden af søvn for børn der vokser, eller for at yde optimalt. Har du et sportsorienteret barn eller teenager vil der være mulighed for at det har en positiv effekt. Mulighederne er uanede det vigtigste er at du kommer i gang både for din og dine børns skyld for GrovKøkkenet hjælper jer igen med den anderledes og eksotiske madlavning uden at børnene siger fra.

Find alternative opskrifter og udvid dine og børnenes smagseventyr
5 (100%) 1 vote